Adından da anlaşılacağı gibi, Belçika Mavisi sığırı orta ve üst Belçika kökenlidir.
1920 ve 1950 arasında bu çift verim yönlü hayvan türü için faal bir seçim vardı. 1950'den 1960'a kadar, daha ağır kaslı hayvanlar lehine bir dönüşüm oldu. Gerçek yenilik 1960'lı yıllarda aşırı çift kaslanma özelliklerinin gelişmesiyle geldi. Becerikli bir seçim sonucunda bugün bildiğimiz 'Mavi' doğdu.
Belçika Mavi sığırları aynı zamanda Race de la Moyenne et Haute Belgique, Belçika Mavi-Beyazı, Belçika Beyazı ve Mavi Alacalı, Belçika Beyaz Mavisi, Mavi, Mavi Belçikalı olarak da bilinir.
Özellikleri
Belçika Mavisi yuvarlak hatlı ve belirgin kaslı büyük boyutlu bir hayvandır. Omuz, sırt, bel ve sağrısı çok kaslıdır. Arkası düz; sağrısı eğimli; kuyruk kümesi çıkık ve cildi incedir. İnce ama güçlü bacaklara sahiptir ve kolayca yürür.
Renkleri beyaz, mavi gri, siyah veya bunların bir kombinasyonu olabilir, kırmızı renk bazı genotiplerde bulunur. Cins, sessiz mizacıyla bilinir.
Bir yetişkin boğa ağırlığı 1100 ila 1250 kg arasında, omuz başı yüksekliği 145 cm ile 150 cm arasında değişir. 1300 kg'dan ağır hayvanlar nadir görülmez. İnekleri 850-900 kg ağırlığa ulaşabilir ve 140 cm’yi aşabilir.
Kas, cins için doğal bir gelişmedir. Bu şekilde aşırı kaslı doğmazlar, ancak 4 ila 6 haftada kasları gelişmeye başlar.
Belçika Mavisi Sığırı eti, genellikle "çift kaslanma" olarak adlandırılan etkileyici kaslanmasıyla ünlüdür. Belçika Mavisi, sığır eti veriminde (% 80'e kadar) diğer tüm sığır türlerini geride bırakır. Diğer süt veya et sığır cinslerinin melezleme programlarında kullanıldığında, hamilelik döneminde karkas verimini % 5'ten 7'ye çıkartır.
Kapsamlı araştırmalar, Belçika Mavisi'nin normalde kas gelişimini belirli bir noktadan sonra geciktirici bir protein olan miyostatin üretimini baskılayan bir gene sahip olduğunu göstermiştir. Saf Belçika Mavisi bu genin iki kopyasını taşır; melezleştirmede bir kopya genellikle aktarılır ve melezleme programının yavrularında karkas ağırlığını arttırmaya hizmet eder.
Sonuç olarak, Belçika Mavisi karkası % 85'i aşan daha az % kemik oranıyla yüksek verimde satılabilir et üretir.
İstatistikler
Modern bir sığır eti cinsi olarak Belçika Mavisi'nin öne çıkan özellikleri:
Buzağılaması orta-zor
Kısa gebelik ara dönemi
İyi bir mobilite ve yapı
Mükemmel mizaç
Hiper gelişmiş kaslanma
Yüksek derecede uygunluk
Erken gelişme, iyi bir boyut
Erken et geliştirme kapasitesi
Besi için yüksek besin verimliliği
Melez yavrulama imkanı
İlk buzağılama ortalama yaşı 32 ay olup ineklerin % 75'inin ilk buzağılama dönemi 28 ila 35 ay arasındadır. İki yaşında buzağılaması da başarılı olmaktadır. Ortalaması 13 ay olup %75'i 12 ve 14 ay arasındadır.